Chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego zwłaszcza w miejscowościach, gdzie jest najwięcej turystów. Mowa o „Akcji Lato”. Tylko w maju w regionie, przeprowadzono 289 kontroli sanitarnych w ogródkach gastronomicznych, restauracjach, czy stołówkach. Pod lupę wzięto również budki z lodami, food trucki, stoiska festynowe.
Najczęstsze uchybienia to przechowywanie przeterminowanego jedzenia, brudne urządzenia chłodnicze, brak ciepłej wody i środków do mycia rąk oraz pracownicy bez aktualnych orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Za uchybienia posypały się mandaty. Tymi sanepid na łączną kwotę blisko 12 tysięcy złotych, ukarał 50 właścicieli lokalów. Część jednego z zakładów zamknięto, 3 obiekty unieruchomiono. Zamknięto także dwa zakłady produkujące lody oraz ograniczono działalność w jednym zakładzie.
Tekst: A. Jodłowska / Fot. ilustracyjna








