25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Stąd nasze pogaduchy dotyczą właśnie tego co jemy na co dzień. Warto pamiętać o lokalnych producentach i wytwórcach, kupować żywność w sprawdzonych miejscach i cieszyć się z tego, że jemy zdrowo.
W natłoku promocji różnej żywności ten trend musi się przebijać przez społeczną świadomość. A rośnie ona coraz bardziej dzięki bezpośrednim kontaktom klientów i producentów. Służą temu różnego rodzaju bazarki, których jest coraz więcej. Klasycznym przykładem jest Podkarpacki Bazarek, który w czasie pandemii został stworzony w PODR w Boguchwale. Od jakiegoś czasu inicjatywa ta gości w Rzeszowie. Producentów i wytwórców także można spotkać w Rzeszowie w Parku Papieskim.
Dlaczego warto jeść to co lokalne? Bo wiemy, co jemy, możemy porozmawiać z wytwórcą, dopytać się o to, jak żywność została wyprodukowana. Wspieramy w ten sposób także lokalne miejsca pracy producentów żywności i regionalny sektor gospodarki żywnościowej.
Więcej na ten temat w Kulinarnych Pogaduchach. Rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński:
Tekst: Ewa Niedziałek-Szeliga



![Najlepsze podcasty nagrodzone - Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA] 4 - Polskie Radio Rzeszów Najlepsze podcasty nagrodzone – Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC02914-120x86.jpg)
![Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie - nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO] 5 - Polskie Radio Rzeszów Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie – nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC00904-1-e1764441634486-120x86.jpg)



