Ekologiczne rolnictwo i pszczelarstwo było tematem warsztatów pod hasłem „Zrównoważona żywność – od produkcji do konsumpcji”. Wzięli w nich udział uczniowie i nauczyciele podkarpackich szkół w ramach programu ERASMUS+. – Jeśli mamy mieć zdrową żywność, musimy mieć nowoczesne rolnictwo – mówi koordynator projektu Izabela Pyra z Podkarpackiego Centrum Edukacji Nauczycieli przy Podkarpackim Zespole Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie. – Chcemy wspierać szkolnictwo zawodowe i promować cyfryzację – dodaje.
Zajęcia odbyły się w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale i w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach koło Sanoka. Realizacja projektu potrwa dwa lata. Grupami docelowymi są także nauczyciele z partnerskich organizacji z Rumunii i Portugalii.
Relacja Szymona Tarandy.