Jesień to wyjątkowy czas. Liście na drzewach zmieniają kolory, w lasach pojawiają się grzyby, a w sklepach i na straganach znajdziemy mnóstwo darów prosto z natury. Soczyste jabłka, słodkie gruszki i różnobarwne dynie nie tylko doskonale smakują, ale również mają wiele cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jakie jesienne warzywa i owoce warto włączyć do codziennej diety.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowe warzywa i owoce są powszechnie dostępne, a więc również tańsze. Poza tym takie gatunki zawierają mnóstwo składników pokarmowych, przede wszystkim węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. Sezonowe menu to także świetny sposób na nudę. Zdrowy jadłospis powinien być różnorodny. Dostępne od ręki kolorowe warzywa i owoce umożliwiają przygotowanie pysznych dań i przekąsek – zarówno na słodko, jak i słono.
Warzywa w jesiennym menu
Jesienią jemy głównie warzywa korzeniowe i cebulowe, takie jak: marchew, por, burak ćwikłowy, brukiew, pietruszka, rzodkiewka, seler, czosnek i cebula. Na szczególną uwagę zasługują dwa ostatnie. Jesień to okres zmiennej pogody, która sprzyja infekcjom. Czosnek i cebulę warto włączyć do diety przede wszystkim z uwagi na wyjątkowe właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
W jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć także innych warzyw sezonowych, czyli: dyni, brokuła, kalafiora, ziemniaków, brukselki, kalarepy, cykorii, roszponki, szpinaku i różnych odmian kapusty (biała, czerwona włoska). Dla dobrej odporności warto jeść kiszonki. Kiszona kapusta i ogórki zawierają cenne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit i warunkują prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu.
Owoce w jesiennej diecie
Wśród sezonowych owoców dostępnych jesienią wymieniamy głównie gatunki świeże, takie jak: żurawina, śliwki, jabłka, gruszki i winogrona. Jadłospis można urozmaicić owocami suszonymi, między innymi: suszoną żurawiną, śliwkami, daktylami, morelami i rodzynkami. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce – z uwagi na niską zawartość wody i dużą koncentrację cukrów – są znacznie bardziej kaloryczne, niż gatunki świeże.
Co jeszcze jeść jesienią?
W klasycznym, zdrowym jadłospisie nie może zabraknąć produktów zbożowych z pełnego ziarna. To najlepsze źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, który warunkuje prawidłową pracę jelit. Odpowiednio zbilansowana dieta uwzględnia także źródła białka: mięso, nabiał i rośliny strączkowe (lub tylko strączki w przypadku diet wegańskich). Kolejną kwestią są zdrowe tłuszcze z grupy omega obecne między innymi w tłustych rybach morskich, owocach morza, orzechach, olejach roślinnych i awokado. Tłuszcze omega korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Działają przeciwzapalnie, wspomagając tym samym działanie układu odpornościowego.
Szukasz inspiracji do stworzenia zdrowego menu? A może nie przepadasz za gotowaniem i chcesz, aby ktoś Cię wyręczył? Sprawdź stronę cateringu dietetycznego: https://www.maczfit.pl/dieta-z-wyborem-menu