Ziemniaki, buraki, cebula i inne warzywa oraz zboże. Około 17 ton żywności zgromadziło Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta podczas tegorocznej akcji „Ziemiopłody”. To zbiórka warzyw, z których później przygotowywane są darmowe posiłki dla osób ubogich i potrzebujących. Samochód towarzystwa dotarł do 30 podkarpackich miejscowości, w których rolnicy dzielili się tym, co wyhodowali na swoich polach. Każdego dnia albertyńska kuchnia w Rzeszowie wydaje około 400 posiłków osobom bezdomnym i będącym w trudnej sytuacji materialnej. Do tego dochodzi jeszcze gorąca zupa rozwożona w okresie jesienno zimowym przez „autobus ciepła”. Ma on wyruszyć w trasę w połowie listopada.
Z Markiem Twarogiem, dyrektorem Rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy, rozmawia Wojciech Wójcik.
Tekst i fot. W. Wójcik