Pokazy kulinarne, degustacje potraw i warsztaty ozdób świątecznych dla dzieci to tylko niektóre atrakcje podczas polsko-ukraińskiego Jarmarku Tradycji Wielkanocnych na rzeszowskim Rynku. Do godziny 18 potrwają występy artystów z obu krajów. Na odwiedzających czekają też stoiska z żywnością i ozdobami. Dla najmłodszych instruktorzy Rzeszowskiego Domu Kultury przygotowali m.in. strefę warsztatów wielkanocnych oraz czytanie bajek polskich i ukraińskich.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny Janusza Pyry, szefa kuchni jednej z rzeszowskich restauracji. Kolejki chętnych do degustacji ustawiały się też przed stoiskami, na których uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oferowali świąteczny żurek z jajkiem. Były także pokazy obrzędów i tradycji wielkanocnych. Podobne jarmarki zorganizowano dziś także w innych miastach regionu m.in. Mielcu, Przemyślu i Stalowej Woli.