Falafel, sushi, tapas to dania orientalne, które znalazły uznanie w krajach europejskich i w Ameryce. Elitarne, jak by się wydawało sushi było kiedyś pokarmem biedoty, i wcale nie wymyślili takiej formy spożywania ryb i ryżu Japończycy. Falafel powstał z potrzeby pełnowartościowego, ale taniego posiłku na bazie ciecierzycy. Hiszpańskie tapas ma znaczenie nie tylko kulinarne, ale przede wszystkim towarzyskie. Należy je spożywać zawsze w towarzystwie.
Takie kulturowe pogaduchy o różnych, mało znanych kiedyś, ale dziś już bardziej rozpoznawalnych potrawach i ich roli w kręgach kulturowych z jakich pochodzą, serwujemy w cyklu „Kulinarne pogaduchy”. Rozmawiają autorzy tej audycji: Ewa Niedziałek Szeliga oraz regionalista, historyk i smakosz Krzysztof Zieliński.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga


![Najlepsze podcasty nagrodzone - Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA] 3 - Polskie Radio Rzeszów Najlepsze podcasty nagrodzone – Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC02914-120x86.jpg)
![Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie - nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO] 4 - Polskie Radio Rzeszów Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie – nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC00904-1-e1764441634486-120x86.jpg)
![Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/final-120x86.jpg)



