Tag: kulinarne pogaduchy

Ewa Niedziałek-Szeliga

Ewa Niedziałek-Szeliga, dziennikarka radiowa zawodowo od początku  związana z Polskim Radiem Rzeszów. Pasjonatka natury i życia w jej rytmie. Obszarem jej zainteresowań zawodowych jest ekologiczna produkcja żywności, ochrona środowiska, a przede wszystkim racjonalne wykorzystanie naturalnych zasobów wodnych i energetycznych. Zwolenniczka zero waste, zanim jeszcze wymyślono to pojęcie.
Chętnie eksperymentuje kulinarnie, kierując się  przepisami dawnej ludowej tradycji.
W Polskim Radiu Rzeszów prowadzi dwa cykle tematyczne  „Zaglądamy kwiatkom w płatki” oraz „Kulinarne pogaduchy’.

Krzysztof Zieliński

historyk sztuki (UJ), regionalista, wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni podkarpackiej. Od lat uczestnik szeregu komisji jurorskich oceniających w konkursach tradycyjne dania i potrawy przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich. W 2024 r. współautor programu o historii regionalnych dań w TVP3 Rzeszów (10 odcinków) oraz cotygodniowej, sobotniej audycji w Radiu Rzeszów „Kulinarne pogaduchy”.

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulinarnego i kultury materialnej województwa podkarpackiego i obszarów pogranicza, m.in.:

„Leksykon Podkarpackich Smaków” (5 wydań w języku polskim oraz po 1 w języku niemiecki i angielskim), „Sztuka Pogranicza. Od sacrum do profanum”, „Spotkanie kultur. Rękodzieło i rzemiosło pogranicza polsko-słowackiego” (2012), „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” (2014), „Leksykon drewnianej architektury sakralnej województwa podkarpackiego” (2015), „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami” (2019). Dwóch wydań doczekała się także publikacja „Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych. Informator z przepisami” (2019, 2020). Redaktor wydania i współautor książki „Rasy rodzime i ich wybrane produkty” (2016), a także autor jednego z rozdziałów publikacji „Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych” (2023) wydanych przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie.

Autor przewodników kulinarno-turystycznych po regionie: „Podkarpackie Smaki” (edycja 2012), „Przewodnik po Rzeszowskim Szlaku Kulinarnym” (2014) oraz przewodnika „Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki” (edycja 2013, 2015). W latach 2013-2021 współtwórca i animator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki. Od 2022 r. twórca Szlaku Kulinarno-Turystycznego Ekologia, Jakość, Tradycja.

CZYTAJ RÓWNIEŻ